Де був винайдений рецепт супу з фрикадельками і чому він так називається

20.09.2023
860
0
0.0

Один з найпростіших супів, який має дивовижний смак і при цьому його можна приготувати нашвидкуруч – суп з фрикадельками. Рецепт дуже простий, проте однозначно сказати, звідки він родом складно. Відразу кілька країн пропонують свою версію походження як самої страви, так і її назви. Тому вам може бути цікаво як виник суп з фрікадельками, який варто скуштувати кожному.

Версії походження рецепту з різних країн

На сьогоднішній день точно визначити хто саме придумав страву неможливо, тому що відразу кілька країн пропонують переконливі версії. Однак достеменно відомо хто надав супу з фрикадельками популярність і завдяки кому цей рецепт поширився світом. Вперше рецепт супу з фрикадельками був описаний італійцем Артузі Пеллегріно у 1891 році. Він пригадав рецепт у своїй книзі, яку повністю написав сам. До цього є також згадки схожого рецепта в Стародавньому Римі, Апікіус писав про кульку з м'яса на коржики, приправлені запашною підливою.

Однією з основних версій прийнято вважати, що страва бере свій початок із Стародавньої Персії, її мешканці любили котлети з рубаного м'яса круглої форми, вони називали їх «Кюфта». У Персії давнини найпоширенішим м'ясом була баранина, з якої готували круглі котлети, дуже схожі на сучасні фрикадельки. У 19 столітті європейці покращили рецепт, додавши яловичий та свинячий фарш та спеції, у деяких рецептах у фрикадельки додається крупа. Саме слово фрикадельки має походження від «фритателла», що означає смажене.

Де був винайдений рецепт супу з фрикадельками і чому він так називаєть

Рецепти у різних країнах: в чому різниця

Рецепт фрикадельок та походження самого слова у різних країнах пояснюється по-різному:

  • Англія та Америка. Теорія свідчить, що м'ясна кулька називалася «каделькою», а приставки фрі (three) означала кількість – 3 штуки. Таким чином з'явилося слово фрикадельки, що означало 3 м'ясні кульки в порції.
  • Країни СНГ. Тут рецепт супу з фрикадельками набув популярності за часів Петра 1, відомого своїм «вікном до Європи», звідки і прийшов популярний рецепт супу.
  • Швеція. У цій країні фрикадельки вважають національним надбанням вже понад 3 століття, проте визнають, що походження страви може мати турецьке (перське коріння).

Якщо ви ще не пробували такий суп, варто відвідати блог COMFY – джерело корисної інформації та смачних оригінальних рецептів. Тут також можна прочитати цікаві факти про популярні рецепти та дізнатися про їх походження та початкові варіації. Також ви маєте змогу познайомитись із новими цікавими стравами з національних кухень різних країн.

Аватар Seo Николай Лисов
Журналист/Midgardinfo

Теги:рецепт, суп, Історія



Комментарии (0)
avatar
Читайте также