Рожевий лишай: як виглядає та особливості лікування

16.03.2021
332
0
0.0
Таке захворювання як рожевий лишай може з'явитися у людей різного віку (від 10 до 35 років). Найчастіше воно з'являється у жінок через вірусну інфекцію. Деякі дослідження доводять, що при вірусі герпесу 6,7, 8 типу висипання особливо сильне. Також існує думка, що лікарські препарати можуть вплинути на появу захворювання, але на насправді, про причини висипання може розповісти тільки лікар, який зробить візуальний огляд і проведе консультацію. На сторінці https://polyclinica.net/uk/hvorobi/rozevij-lisaj можна знайти більше інформації.

Як виглядає рожевий лишай?

Захворювання може виглядати на тілі по-різному і назви теж у кожного окремого випадку свої:
  • Материнська бляшка. Спочатку можна помітити невелику "материнську бляшку", яка буде рости в середнього розміру пляма протягом 1-2 тижні. Вразити захворювання може тулуб, а також руки й ноги.
  • Захворювання Жибера. Спочатку з'являється одиничне вогнище (як правило, на тулубі, ногах) дуже схожий на медальйон і розміром від 2 до 10 см. Далі протягом двох тижнів з'являються ще центріпетальне висипання (папули), у яких рожевий або жовтувато-коричневий відтінок. Ростуть вони до 2 см. На краю лишай лущиться і дуже схожий на стригучий, у вагітних жінок і дітей лущення може не бути присутнім або бути практично непомітним. Захворювання може викликати сильне свербіння.
Ці найпоширеніші, але є й інші різновиди.

Як визначають наявність і як його лікують?

Коли ви записуєтеся до лікаря, він візуально оглядає уражену ділянку і дивиться загальну картину. У більшості випадків лікування не потрібно, протягом 5 тижнів висипання повністю зійдуть з тіла. Але варто уникати прямого попадання променів на шкірне захворювання, щоб воно швидше прийшло. Якщо є сильне свербіння, то можна використовувати спеціальні препарати, щоб полегшити симптоми. Деякі вагітні жінки, які пройшли через передчасні пологи або втрату плода, особливо в перші 15 тижнів, можуть побачити у себе рожевий лишай. У цьому випадку лікар може запропонувати терапію ацикловіром, але немає гарантій, що захворювання пройде набагато швидше.
 
Рожевий лишай: як виглядає та особливості лікування

Загальні рекомендації для всіх пацієнтів: як прискорити своє одужання

Пам'ятайте, що самолікування може призвести до серйозних ускладнень. Для швидкого одужання, слід пам'ятати кілька важливих порад:
  1. Не можна мочити та тримати під водою.
  2. Не варто мазати лишай мазю, в якій є сірка або дьоготь, інакше з'явитися роздратування, при чому, іноді може воно бути дуже сильним. Ви побачите, як уражене місце почервоніє, буде сильний свербіж.
  3. Просто слідкуйте за своїм здоров'ям, тоді буде все добре.
Аватар Seo Николай Лисов
Журналист/Midgardinfo

Теги:лікування, лишай, рожевий



Комментарии (0)
avatar
Читайте также